copacobana

Bio Tabanka

Uit Rotterdam komt de Kaapverdiaanse groep Tabanka. Deze jonge, frisse formatie liet zich inspireren door artiesten van een eerdere generatie, zoals Bulimundo, Américo Brito en natuurlijk Bitori.

Tabanka brengt een eigen, hedendaagse interpretatie van de funaná, tegenwoordig dé populaire dansmuziek van Kaapverdië.  Het is een swingende en energieke muziekstijl van het Kaapverdiaanse eiland Santiago die tijdens het Portugese koloniale bewind verboden was vanwege het schijnbaar opruiende en sensuele karakter ervan. Geen wonder dat de funaná na de onafhankelijkheid in 1975 deel ging uitmaken van de Kaapverdiaanse identiteit.

Oorspronkelijk is funaná de muziek van de nazaten van slaven, die in de jaren tachtig gemixt werd met pop en jazz. Basis voor de funaná is de diatonische accordeon (gaita) en de ferrinho, een metalen staaf met inkepingen waarop geraspt wordt.
Tabanka staat garant voor een feestelijke en stomende show waarbij stilstaan geen optie is. Festivals als Oerol, Zwarte Cross, Welcome To The Village, Ottertrotter, Nuit Africaine en ook het Trefpunt Festival tijdens de Gentse Feesten vorig jaar hebben dat al mogen ondervinden.

Tabanka heeft hun eerste album “Spertador”uitgebracht in maart 2018, deze is zeer goed ontvangen en werd gelijk album van de week bij FunX.

Tabanka

Live band

Stage: Het Oerwoud

Date: Saturday 21:00 - 22:10