copacobana

Bio Karlien de Savoye

YOKAOLA


CONCEPT
YOKAOLA is een solo van Karlien De Savoye die gecreëerd werd in het kader van het residentieprogramma ‘Vers Talent’ van Circusplaneet. Coaches van dienst waren Hazel Lam en Nicolas Vladyslav.
In YOKAOLA worden luchtacrobatie (doek) en hedendaagse dans vermengd tot een poëtisch geheel met een surrealistisch kantje. Er wordt een magische, mysterieuze sfeer gecreëerd en welgekozen beelden slepen de toeschouwer mee in een universum waar alles kan: vogels worden grassprietjes, zeewater bundelt zich tot een bliksemschicht, zwaartekracht en andere natuurwetten krijgen een nieuwe definitie. YOKAOLA spreekt tot de verbeelding en nodigt het publiek uit om die dan ook de vrije loop te laten.
YOKAOLA is een levende creatie. Door vrij en flexibel om te gaan met het materiaal kan er véél aangepast worden in functie van de locatie, de duur en andere variabelen. Net hierdoor wordt de creatie steeds rijker en toch telkens een beetje als “nieuw” gebracht en ervaren.

PROMOTEKST + CREDITS
“Zie je dat ding daar in de lucht? Ik denk dat het één of ander dier is, of een pop, of misschien een vogel (een vogel is een dier). Laat ons zeggen dat het een schepsel is. Ongevaarlijk denk ik. Een ongevaarlijk schepsel.”
Karlien is hedendaags danseres met Gent als thuisbasis. Ze was te zien in verschillende dans-/performance/circusprojecten, al dan niet op locatie. Sinds kort verkent Karlien de wondere wereld van de luchtacrobatie en in YOKAOLA vermengt ze doek met dans op een zeer persoonlijke manier.


Creatie en uitvoering: Karlien De Savoye
Coaching: Hazel Lam & Nicolas Vladyslav
Muziek: Sigur Rós
Met dank aan: Circusplaneet

 

BIO

Karlien De Savoye
18/02/2018

Karlien De Savoye (1991) is een Belgische danseres en podiumkunstenaar, met thuisbasis in Gent. Ze werkt als freelancer in binnen- en buitenland en geeft geregeld workshops waarin ze haar excentrieke stijl en techniek met anderen deelt.

Momenteel danst Karlien samen met Nicolas Vladyslav het duo Histoires Courtes. Sans Fin. Et en Couleurs. Als artiest in residentie bij Circusplaneet (in Gent) verkent ze de wereld van de luchtacrobatie (doek en trapeze) en creëerde ze de solo YOKAOLA onder het toeziend oog van Hazel Lam en Nicolas Vladyslav.


In opdracht van de stad Aalst creëerde ze samen met Quan Bui Ngoc (les ballets C de la B) Denderdingen. Onlangs was ze te zien in werk van Ido Batash en ze danste ook in een ander locatieproject van Quan Bui Ngoc, Non Vertical, voor Saltofestival in Menen. Voordien danste ze op Alba Nova Festival, werkte op Dansand! in Oostende mee aan TEST van Emilia Giudicelli en ze stelde een site-specifieke solo voor op El Danseu Festival in Catalonië waar ze ook meedanste in Soul Conflict van Theo Lowe.


Karlien danste in tal van stukken van de Zwitserse choreografe Nicole Kohler (waaronder Kalligrafie, Breeze, Ballad of the Dead Poet, Le Tout Un, L’enfant Roi …). Ze was een van de performers in de muziekvideo Architekt van de Belgische band Seiren. Ze was betrokken bij diverse locatieprojecten, zoals solo-uitvoeringen in huiskamercontext; Wilde Mannen Woeste Wijven in Gent, met improvisatie op een brug, onder muzikale begeleiding van de Italiaanse percussionist Giovanni Barcella; en Bodies in Urban Spaces van de Oostenrijkse choreograaf Willi Dorner op Cirk!, het jaarlijks terugkerend circusfestival in Aalst.


Voor The Colour of Time van de Franse compagnie Cie Artonik leerde Karlien hun choreografie aan aan 100 deelnemers. Karlien coacht creatieve workshops voor Passerelle vzw en begeleidt artistieke trajecten voor MUS-E Belgium. Ze geeft les en leidt workshops (yoga, ballet, hedendaagse dans, luchacrobatie) in verschillende dans- en circussscholen, -gezelschappen en kunstacademies in Vlaanderen (o.a. Platform K, TALK, Balletschool An Van Den Broeck) en masterclasses voor LFRD company in Bangalore, India.


Tijdens de Play Practice Research Programme, een residentie voor dans in Bangalore, India, winter 2015-2016, creëerde Karlien samen met de Nieuw-Zeelandse danseres Georgie Goater het duet Two in a Billion.


Als model werkt ze regelmatig samen met Yves Nevens, een Belgische (dans-) fotograaf wiens werk in Frankrijk en Zuid-Korea wordt tentoongesteld. Karlien is ook model voor KASK School of Arts in Gent.


Karlien combineerde haar universitaire studies (Master of Arts in taal- en letterkunde, Engels en Spaans) aan UGent met een professionele dansopleiding bij Nicole Kohler, aangevuld met stages en workshops bij befaamde leerkrachten en compagnies in België en het buitenland (o.a. les ballets C de la B, P.A.R.T.S., Emanuel Gat Dance, Laban, Deltebre Dansa, A-Dos-Cunhados SI, Charleroi Danse, IDW Budapest). Zij is gediplomeerd docente hatha yoga, Sivananda stijl.

Karlien de Savoye

Performance

Stage: Op het terrein

Date: Sunday 20:30 - 21:00